Siirry pääsisältöön
Elämä von Willebrandin taudin kanssa)

Harrastukset, liikunta ja terveys

Harrastukset, liikunta ja terveys

Voiko von Willebrandin tautia sairastava henkilö harrastaa liikuntaa?
Kyllä. Tautia sairastavien pitäisi harrastaa liikuntaa säännöllisesti, jotta kunto pysyy hyvänä ja lihakset ja nivelet vahvoina. Tämä koskee erityisesti vaikeaa von Willebrandin tautia sairastavia henkilöitä, joilla voi esiintyä verenvuotoa nivelissä. Ylipaino kuormittaa niveliä entisestään.

Tautia sairastavan henkilön on itse ratkaistava, mitkä liikuntamuodot hänelle sopivat. Lievää von Willebrandin tautia sairastavat voivat harrastaamonenlaista liikuntaa, myös esim. jalkapalloa ja laskettelua. Joskus suositellaan verenvuotoa ehkäisevää hoitoa desmopressiinillä (nenäsuihke) ennen rankkaa fyysistä rasitusta. Vaikeampaa von Willebrandin tautia sairastavat joutuvat valitsemaan harrastuksena tarkemmin. He voivat harrastaa myös fyysisempiä lajeja, kuten laskettelua, jos he ennen harjoittelua saavat hoitoa VWF-konsentraatilla. Aiempien nivelvuotojen seurauksena kehittynyt nivelrikko voi estää harrastamista.

Nyrkkeilyä ja muita kamppailulajeja ei suositella, vaikka henkilö saisikin VWF-konsentraattia tai desmopressiiniä ennen harjoittelua, koska niissä keho altistuu verenvuotoja aiheuttaville iskuille.

Von Willebrandin tautia sairastavat lapset haluavat kokeilla samoja juttuja kuin kaverinsa. Lapsen täytyy saada löytää rajansa. Vanhemmat haluavat luonnollisesti suojella lastaan loukkaantumisilta, mutta myös ylisuojelu on haitaksi. Von Willebrandin tautia sairastavien lasten vanhempien on siksi löydettävä sopiva tasapaino rajojen ja vapauksien välillä. Hyvä keino suojella lasta on huolehtia siitä, että tämä käyttää tarvittavia suojavarusteita, kuten pyöräilykypärää, sekä urheiluliikkeistä saatavia suojuksia esimerkiksi rullaluisteluun, lasketteluun, jääkiekkoon ja jalkapalloon.

Ennaltaehkäisevä kotihoito mahdollistaa sen, että myös vaikeampaa von Willebrandin tautia sairastavat lapset voivat harrastaa ja liikkua muiden lasten tavoin. Tämä on hyödyksi, sillä se vahvistaa lapsen itsetuntoa.

FIN-OTH-0020 Apr 2024