Siirry pääsisältöön
Liten glad flicka med blåmärken)

Kaikki von Willebrandin taudista

Kaikki von Willebrandin taudista

Tietoa von willebrandin tautia sairastavalle ja hänen perheelleen.

Tämä sivusto on tarkoitettu niille potilaille ja omaisille, jotka haluavat tietää enemmän von Willebrandin taudista. Von Willebrandin tauti on perinnöllinen verenvuotohäiriö. Tältä sivustolta saat tietoa siitä, mikä sairauden aiheuttaa, mitkä ovat sen tavalliset oireet ja kuinka sitä voidaan hoitaa.
Toivomme, että sivusto vastaa ainakin osaan diagnoosin yhteydessä heräävistä kysymyksistä, ja että siitä on tukea myös pitkin matkaa.

Johdanto von Willebrandin tautiin
Tällaista on elämä von Willebrandin taudin kanssa
Katso video, jolla potilas kertoo, millaista on kasvaa von Willebrandin taudin kanssa ja millaista on elämä aikuisena. 
Erik von Willebrand

Johdanto von Willebrandin tautiin

Von Willebrandin tauti (VWD) on perinnöllisen verenvuototaipumuksen yleisin syy. Tauti voidaan jakaa erilaisiin alaluokkiin eli tyyppeihin. Sairauden aiheuttaa tietyn proteiinin (valkuaisaineen) puutos tai vajavuus. Tämän proteiinin nimi on von Willebrand -tekijä (VWF), ja sitä muodostuu verisuonen seinämissä.

arftlighet

Perinnöllisyys

Von Willebrandin tauti jaetaan kolmeen luokkaan - tyyppi 1, tyyppi 2 ja tyyppi 3. Tyyppi 2 jaetaan edelleen useisiin alaryhmiin (alatyyppeihin). Jos veressä ei ole riittävästi von Willebrand -tekijää tai se ei toimi normaalisti, verenvuodon tyrehtyminen kestää pidempään.

symptom

Oireet

Monet tautia sairastavat eivät huomaa minkäänlaisia oireita. Lisääntynyt verenvuototaipumus havaitaan vasta tapaturman tai leikkauksen jälkeen. Joskus von Willebrandin tauti löytyy tutkimuksissa vasta, kun tauti on ensin todettu jollakin lähisukulaisella ja sitä osataan epäillä.

children on beach

Diagnoosi

Tarvittavista tutkimuksista ja niiden tulkinnasta voi tarvittaessa konsultoida hematologia- ja hyytymisasiantuntijaa. Tilanteen mukaan on paikallaan miettiä tarve lähettää potilas erikoispoliklinikalle tilannearvioon esim. ennen leikkauksia.

Hoitovaihtoehto

Hoitovaihtoehdot

Von Willebrandin taudin hoitoon on olemassa useita erilaisia hoitovaihtoehtoja. Sopiva hoito valitaan mm. taudin tyypin perusteella. 

Leva med von Willebrands sjukdom

Elämä von Willebrandin taudin kanssa

Vaativampi von Willebrandin taudin hoito toteutetaan verenvuototauteihin erikoistuneiden hyytymisyksiköiden kautta. Suomessa hyytymistautien hoito on keskittynyt viiteen yliopistosairaalaan (Helsinki, Kuopio, Oulu, Tampere, Turku). 

typer-av-von-willebrands-sjukdom

Mistä saa lisätietoja

ordlista

Sanalista

FIN-HMT-0018 syyskuu 2021

FIN-OTH-0020 Apr 2024