Siirry pääsisältöön
)

Immuunipuutos ja autoimmuunisairaudet

Mistä immuunipuutoksissa ja autoimmuunisairauksissa on kyse?

Immuunijärjestelmä suojaa elimistöä vaarallisilta organismeilta, kuten viruksilta, bakteereilta ja syöpäsoluilta. Jos nämä organismit infektoivat muutoin terveen elimistön, immuunijärjestelmä reagoi tuottamalla vasta-aineita ja erityisiä verisoluja (lymfosyyttejä), jotka pyrkivät hävittämään infektion. Jos immuunijärjestelmä ei kykene vastaamaan infektioon riittävällä tavalla, kyseessä on immuunipuutos. Joskus kyseessä voi olla päinvastainen tila, yliaktiivinen immuunijärjestelmä, joka hyökkää terveitä soluja vastaan kuin ne olisivat vieraita kappaleita. Tätä kutsutaan autoimmuunivasteeksi. Kummassakin tapauksessa voi seurauksena olla mahdollisesti hengenvaarallinen tila.

Immunoglobuliini, joka tunnetaan myös lyhenteellä Ig, on terveen veriplasman ainesosa. Me CSL Behringillä olemme kehittäneet useita immunoglobuliinin (Ig) korvaushoitoja harvinaisiin, immuunijärjestelmän toimintaan liittyviin sairauksiin, joissa immunoglobuliinin määrä ei ole riittävä.

  • Yli 400

    erityyppistä primaaria immuunipuutossairautta (PID)

  • 9–15 vuotta

    tyypillinen aika oireiden puhkeamisen ja PID-diagnoosin välillä

  • 1-2 per 100000

    henkilöä saa vuosittain diagnoosin krooninen tulehduksellinen demyelinoiva polyneuropatia

* Kaikki tiedot ovat maailmanlaajuisia, ellei toisin mainita.

Kuinka voimme auttaa sinua?

Primaari immuunipuutos

Primaarit immuunipuutokset ovat suuri joukko perinnöllisiä eli geneettisiä häiriöitä, jotka vaikeuttavat immuunijärjestelmän solujen normaalia toimintaa niin, että potilas ei kykene taistelemaan infektioita vastaan.

Sekundaarinen immuunipuutos

Sekundaarista immuunipuutosta esiintyy, jos immuunijärjestelmää heikentää geneettisen tekijän sijaan ulkoinen tekijä. Ulkoisia tekijöitä voivat olla ikääntyminen, tietyt syöpätyypit, toimenpiteet, kuten elinsiirrot, sekä tietyt lääkkeet.

Krooninen tulehduksellinen demyelinoiva polyneuropatia (CIDP)

Krooninen tulehduksellinen demyelinoiva polyneuropatia on hermostollinen häiriö, jonka aiheuttaa ääreishermojen myeliinituppien vaurio. Sille on usein tunnusomaista käsien ja jalkojen lisääntyvä voimattomuus.

Idiopaattinen trombosytopeeninen purppura (ITP)

Idiopaattinen trombosytopeeninen purppura on autoimmuunisairaus, jonka seurauksena verihiutaleiden määrä on pieni. Erittäin pieni verihiutaleiden määrä saattaa lisätä verenvuotoherkkyyttä.

Guillain-Barrén oireyhtymä (GBS)

Guillain-Barrén oireyhtymä on aivojen ja selkäytimen ulkopuolisten ääreishermojen tulehdustauti. Sille on tunnusomaista nopeasti etenevä tunnottomuus, voimattomuus ja usein jalkojen, käsien, hengityslihasten ja kasvojen halvaus.

Kawasakin tauti

Kawasakin tauti on vakava sairaus, jolle on tunnusomaista koko elimistöön levinnyt verisuonien tulehdus. Tautia esiintyy ensisijaisesti pikkulapsilla ja imeväisillä.