Siirry pääsisältöön
Sanalista)

Sanalista

Sanalista

Anestesiologi
Nukutuslääkäri.

Antidiureettinen
Munuaisten virtsantuotantoa vähentävä. Desmopressiinillä on antidiureettinen vaikutus. Kun munuaisten virtsantuotanto vähenee, elimistöön kertyy nestettä.

APTT (activated partial thromboplastin time)
Aktivoitu osittainen tromboplastiiniaika on verikoe, joka voidaan ottaa kaikissa sairaaloissa ja joka on aina osa vuototaipumuksesta kärsivän henkilön tutkimusta. APTT on useimmiten normaali lievässä ja keskivaikeassa von Willebrandin taudissa.

Dysmenorrea
Kuukautiskipu.

Endometrioosi
Tila, jossa kohdun limakalvoa (endometrium) esiintyy kohdun ulkopuolella.

Fibrinolyysi
Elimistön verihyytymiä liuottava mekanismi.

Geeniterapia
Hoitomuoto, jossa potilaan soluihin viedään uusia geenejä. Von Willebrandin tautiin tällaista hoitoa ei ole vielä saatavana, mutta sitä koskevia tutkimuksia on meneillään.

Hankinnainen von Willebrandin tauti
Eräs von Willebrandin taudin muoto, joka ei ole synnynnäinen ja perinnöllinen, vaan tauti ilmaantuu myöhemmin elämässä. Siinä kyky muodostaa von Willebrand -tekijää on normaali, mutta jostakin syystä se inaktivoituu kokonaan tai osittain.

Hysterektomia
Leikkaus, jossa kohtu poistetaan.

Hyytymistekijät
Hyytymistekijät ovat proteiineja (valkuaisaineita), joita muodostuu pääasiassa maksassa. On olemassa useita toisiinsa tietyssä järjestyksessä reagoivia hyytymistekijöitä, jotka muodostavat hyytymän verisuonen vauriokohtaan. Eri hyytymistekijöitä ovat tekijä I, II, V, VII, VIII, IX, X, XI, XII ja XIII. Von Willebrand -tekijä ei varsinaisesti ole hyytymistekijä, koska se ei suoraan osallistu hyytymisprosessiin.

INR
Tromboplastiiniaika (INR) on verikoe, joka voidaan tehdä kaikissa sairaaloissa ja joka on aina osa vuototaipumuksesta kärsivän henkilön tutkimusta. INR on normaali von Willebrandin taudin yhteydessä. Se on epänormaali, jos henkilöllä on maksasairaus, K-vitamiinin puutos tai verenohennuslääkitys (Marevan).

Koagulaatio
Veren hyytymisprosessin vaihe, jossa plasma jähmettyy hyytymäksi eli koaguloituu.

Limakalvo
Vastaa kehonsisäistä ihoa, esim. suussa, ruoansulatuskanavassa, emättimessä ja kohdussa. Limakalvot ovat aina kosteita.

Menometrorragia
Epäsäännölliset ja runsaat kuukautiset.

Menorragia
Runsaat kuukautiset, jolloin verimäärä kuukautisjakson aikana on yli 80 ml (8 cl).

Metrorragia
Epäsäännölliset kuukautiset.

Multimeerit
Von Willebrand -tekijä koostuu pitkistä ketjuista, joissa on erilaisia määriä monomeereista koostuvia lenkkejä. Monomeeri on von Willebrand -tekijän pienin rakenneosa. Pieni kahdesta lenkistä koostuva ketju on dimeeri. Pidemmät ketjut ovat multimeereja. Suurimmat multimeerit ovat tehokkaimpia.

Obstetrikko
Synnytyslääkäri.

Ovulaatio
Munasolun irtoaminen.

Perifeerinen laskimokatetri
Muovikatetri, joka asetetaan perifeeriseen suoneen infuusioiden tai lääkkeiden antamiseksi. Tavallisia pistoskohtia ovat kämmenselän ja kyynärvarren verisuonet.

Plasma
Verestä jäljelle jäävä osa sen jälkeen, kun kaikki verisolut on poistettu sentrifugoimalla. Plasma on kellertävää nestettä, joka on vettä paksumpaa. Plasma sisältää kaikki veren proteiinit, mm. hyytymistekijät.

Plasmiini
Aine, joka hajottaa hyytymiä. Osa fibrinolyyttistä järjestelmää.

PORT-A-CATH®
Pieni rasia nimeltä laskimoportti, joka on operoitu ihon alle. Rasiaan on kiinnitetty katetri, joka on laskimossa.

Siipineula
Perhosta muistuttava esim. laskimokatetri (ohut kanyyli ja katetri), johon on kiinnitetty letku, joka voidaan yhdistää ruiskuun vaikkapa injektion antamista varten. Käytetään usein, kun annetaan hyytymistekijäkonsentraatteja.

Traneksaamihappo
Fibrinolyysiä estävä lääke. Estää elimistöä liuottamasta verihyytymiä, jolloin ne pysyvät pidempään verisuonen vauriokohdassa. Auttaa usein varsinkin limakalvojen verenvuodoissa.

Trombosytopenia
Trombosyyttien (verihiutaleiden) vähyys.

Trombosyytit
Verisoluja, joita kutsutaan verihiutaleiksi ja jotka osallistuvat elimistössä veren hyytymiseen. Ne eivät ole kokonaisia soluja, koska niiltä puuttuu tuma. Verihiutaleet syntyvät luuytimen jättisoluista eli megakaryosyyteistä irronneista palasista. Trombosyytit pysäyttävät verenvuodon muodostamalla tulpan verisuonessa olevaan reikään. Ne sitoutuvat verisuonen seinämään ja toisiinsa von Willebrand -tekijän avulla.

Tyypin 1 von Willebrandin tauti
Yleisin ja usein lievin von Willebrandin taudin tyyppi. Von Willebrand -tekijä toimii normaalisti, mutta sen pitoisuus on liian alhainen.

Tyypin 2 von Willebrandin tauti
Von Willebrand -tekijän toiminta on puutteellista.

Tyypin 3 von Willebrandin tauti
Von Willebrand -tekijä puuttuu kokonaan.

Verenvuototauti
Yhteinen nimitys sairauksille, joissa esiintyy vuototaipumuksen lisääntymistä. Esimerkkejä näistä ovat hemofilia ja von Willebrandin tauti.

Verihiutaleet
Ks. trombosyytit.

Veriryhmä
Jokainen ihminen kuuluu johonkin veriryhmään. Erilaisia veriryhmäjärjestelmiä on useita. Tärkein niistä on ABO-järjestelmä. Veriryhmä määritetään punasolujen pintatekijöistä.

VWD (von Willebrand disease)
Lyhenne, jota käytetään von Willebrandin taudista.

VWF (von Willebrand factor)
Lyhenne, jota käytetään von Willebrand -tekijästä. Yksi hyytymisprosessiin osallistuvista veren proteiineista.

VWF-valmiste
VWF-valmiste (konsentraatti) valmistetaan teollisesti puhdistamalla suuria määriä plasmaa muista proteiineista. Monissa konsentraateissa on myös hyytymistekijää VIII. Myös synteettisesti valmistettua VWF-konsentraattia on olemassa.
perhe pelaa jalkapalloa

Lue lisää von Willebrandin taudista

Erik von Willebrand

Johdanto von Willebrandin tautiin

Von Willebrandin tauti (VWD) on perinnöllisen verenvuototaipumuksen yleisin syy. Sairauden aiheuttaa tietyn proteiinin (valkuaisaineen) puutos tai vajavuus.

Perinnöllisyys

Perinnöllisyys

Von Willebrandin tauti jaetaan kolmeen luokkaan - tyyppi 1, tyyppi 2 ja tyyppi 3. Tyyppi 2 jaetaan edelleen useisiin alaryhmiin (alatyyppeihin). Jos veressä ei ole riittävästi von Willebrand -tekijää tai se ei toimi normaalisti, verenvuodon tyrehtyminen kestää pidempään.

typer-av-von-willebrands-sjukdom

Mistä saa lisätietoja