Siirry pääsisältöön

Guillain-Barrén oireyhtymä (GBO)

GBO lyhyesti

  • Harvinainen tulehduksellinen autoimmuunisairaus, joka aiheuttaa akuutin polyneuropatian
  • Sairaus voi alkaa missä iässä tahansa, mutta sairastumisriski kasvaa iän myötä
  • Oireita ovat usein hermosärky, lihasheikkous sekä jaloista ja alaraajoista alkava puutuminen, joka leviää käsivarsiin, käsiin ja kasvoihin
  • Oireet kehittyvät nopeasti ja voivat olla henkeä uhkaavia
  • Nopea diagnoosi ja sairaalahoito ovat tärkeitä, jotta voidaan vähentää oireiden vaikeusastetta ja minimoida pitkäaikaiset hermovauriot

 

Tietoa GBO:sta

GBO on tulehduksellinen autoimmuunisairaus, jossa immuunijärjestelmä hyökkää virheellisesti ääreishermoja ja hermojuuria vastaan (1). Tämä aiheuttaa akuutin polyneuropatian, jolloin useiden hermojen toiminto heikkenee. GBO vaikuttaa etupäässä niihin hermosoluihin, jotka säätelevät lihasvoimaa, tuntoa ja refleksejä etenkin käsivarsissa ja säärissä (1,2). GBO on akuutti, taudinkulku on etenevä ja oireet voivat vakavissa tapauksissa aiheuttaa henkeä uhkaavia hengitysvaikeuksia ja sydämen rytmihäiriöitä. Siksi potilaiden, joilla epäillään GBO:ta, tulee hakeutua kiireellisesti lääkäriin arviointia, hoitoa ja tarkkailua varten (3). Monissa tapauksissa neurologiset oireet johtuvat sairastumista edeltävästä infektiosta. Myös jotkin rokotukset lisäävät hieman GBO:n riskiä (1)

Oireet

GBO:n oireet alkavat usein nopeasti ja kehittyvät nopeammin kuin muut polyneuropatian muodot (4). Ensioireita ovat usein hermosärky, lihasheikkous sekä puutuminen, joka alkaa jaloista ja alaraajoista ja siirtyy vähitellen käsiin ja käsivarsiin, kasvoihin sekä joissakin tapauksissa myös hengityslihaksiin, mikä voi vaikuttaa hengitykseen. Sairaus etenee nopeasti, potilaan tila heikkenee vähitellen ja sairaus voi johtaa halvaukseen. Tila voi olla henkeä uhkaava ja vaatia kiireellistä lääkärinhoitoa. Akuutti vaihe voi kestää jopa neljä viikkoa, minkä jälkeen etenemisnopeus yleensä tasoittuu ja alkaa hidas toipuminen (1)

Sairauden esiintyminen

GBO voi alkaa missä iässä tahansa, mutta sairastumisriski kasvaa iän myötä (1)

Kuinka yleinen GBO on?

GBO on harvinainen neurologinen sairaus, jonka esiintymistiheys on arviolta 1–2 henkilöä 100 000 asukasta kohti vuodessa. Se on akuutin polyneuropatian yleisin syy (1)

Hoito

GBO voi olla henkeä uhkaava tila, ja se edellyttää huolellista hengityksen, verenkierron, neurologisten oireiden ja mahdollisten komplikaatioiden valvontaa. Siksi sairaus edellyttää sairaalahoitoa. Hoitomuotoja on useita oirekuvasta riippuen, ja hoidon tarkoituksena on vähentää oireiden vaikeusastetta, minimoida pitkäaikaiset vauriot sekä ehkäistä komplikaatioita.

Hengitysvaikeudet ovat yleisiä ja 15–30 % potilaista tarvitsee hengityslaitetta (1)

Ennuste

Useimpien GBO-potilaiden tila kohenee asteittain ja hitaasti, mutta noin 20 % kärsii neurologisista jälkioireista vuosia sairauden alkamisen jälkeen (1,3). Kuolleisuus verenkierto- ja hengitysvaikeuksien vuoksi oli aiemmin 5 %, mutta on laskenut nykyaikaisen valvonnan ja hoidon ansiosta (1)

 

FIN-OTH-0020 Apr 2024