Siirry pääsisältöön

Multifokaalinen motorinen neuropatia (MMN)

MMN lyhyesti

  • Motorisia hermoja vaurioittava harvinainen tulehduksellinen autoimmuunisairaus
  • Sairastuneiden keski-ikä on noin 40 vuotta ja sairaus on yleisempi miesten keskuudessa
  • Oireita ovat hitaasti etenevä, etenkin käsivarsissa ja säärissä esiintyvä lihasheikkous, joka alkaa usein toisesta kädestä
  • Lihasheikkousoireiden leviäminen sekä käsivarsiin että sääriin kestää usein useita vuosia
  • Hoito on tärkeä aloittaa ennen kuin lihasheikkous on edennyt liian pitkälle

 

Tietoa MMN:stä

MMN on tulehduksellinen autoimmuunisairaus, jossa immuunijärjestelmä hyökkää lihaksille viestejä välittäviä elimistön liikehermosoluja (motoneuroneja) vastaan. Tämä häiriö hermoimpulssien siirtymisessä kehon lihashermoihin johtaa hitaasti etenevään lihasheikkouteen ja lihasatrofiaan (lihasmassan ja lihasvoiman asteittaiseen heikkenemiseen) etupäässä käsivarsissa ja säärissä (1,2)

Monilla sairastuneilla on solukalvolla vasta-aineita rasva-aineita (glykolipidejä) vastaan, minkä uskotaan aiheuttavan tulehdusta. Glykolipidien vasta-aineiden syntymisen syytä ei tunneta. Hoitamattomana tulehdus saattaa pidemmällä aikavälillä aiheuttaa pysyviä hermosoluvaurioita sekä pysyvää lihaskudoksen katoa (1-3)

Oireet

MMN:n tyypillisin oire on hitaasti etenevä lihasheikkous, joka alkaa useimmiten toisesta kädestä ja voi levitä hitaasti myös toiseen käteen ja/tai alaraajoihin ja jalkoihin. Toisinaan oireet voivat alkaa sääristä. Lihasheikkousoireiden leviäminen sekä käsivarsiin että sääriin kestää yleensä useita vuosia. Heikkous on usein ensimmäisinä vuosina epäsymmetristä, mikä tarkoittaa, että se voi olla selkeämpää toisessa käsivarressa. Ajan mittaan käsivarsissa ja säärissä saattaa esiintyä myös pieniä lihasnykäyksiä ja lihasten surkastumista pysyvän hermosoluvaurion seurauksena (1,2)

Sairauden esiintyminen

MMN:ää esiintyy etupäässä aikuisväestössä ikäryhmässä 20–80-vuotiaat, ja sairauden alkamisen keski-ikä on 40 vuotta. Sairaus on yleisempi miesten keskuudessa (1)

Kuinka yleinen MMN on?

MMN on harvinainen krooninen tulehduksellinen polyneuropatian muoto, jonka esiintyvyys on arviolta 0,6–2 henkilöä 100 000 asukasta kohti (1)

Hoito

MMN:ää voidaan useimmiten hoitaa tehokkaasti immunosuppressiivisilla lääkkeillä. On tärkeää, että hoito aloitetaan ennen kuin lihasheikkous on edennyt liian pitkälle. (1-3)

Oireiden hoitoon tulee tarjota fysioterapiaa sekä mahdollisten apuvälineiden kuten kämmenlastan tai kävelyapuvälineiden tarpeen arviointia. Hoidon ensisijaisena tavoitteena on parantaa lihasheikkoutta ja pitkällä aikavälillä ylläpitää saavutettua toimintakyvyn paranemista. Tiivistä neurologista seurantaa tarvitaan (1)

 

FIN-OTH-0020 Apr 2024