Siirry pääsisältöön

Fyysisesti aktiivisella ei-tupakoijalla voi myös olla alfa-1-antitrypsiinin puutos

Jaksossa 2/3 puhuu lääkäri Helene Møller Frost, Aalborgin yliopistosairaalan keuhkosairauksien osastolta.

Hän tapaa usein alfa-1-antitrypsiinin puutosta sairastavia potilaita, joilla diagnoosi on jäänyt aivan liian pitkään huomioimatta.

Alfa-1-antitrypsiinin puutos sekoitetaan usein astmaan, etenkin potilailla, jotka ovat fyysisesti aktiivisia ei-tupakoijia. Jopa keuhkosairauksien asiantuntijat erehtyvät diagnoosista eivätkä ota tarvittavia verinäytteitä.

Tässä A1R TIMEn jaksossa Helene Møller Frost kertoo muun muassa potilaasta, jolla oli alfa-1-antitrypsiinin puutoksen oireita lähes 20 vuotta ilman että yksikään lääkäri reagoi näihin merkkeihin.
2 500-3 000 tanskalaisen arvioidaan sairastavan alfa-1-antitrypsiinin puutosta, mutta vain 10 prosenttia heistä saa diagnoosin.

A1R TIME on CSL Behringin toteuttama Tavoitteemme on levittää tietoa alfa-1-antitrypsiinin puutoksesta ja luoda yhteisö kaikille, joihin diagnoosi vaikuttaa.

Lisää jaksoja

Milloin alfa-1-antitrypsiinin puutos pitää testata?

Jakso 3/3 Tri Møllerin kanssa. Oletko testannut keuhkoahtauma- ja astmapotilaasi alfa-1-antitrypsiinipuutoksen varalta?

Monilla potilailla diagnosoidaan astma tai keuhkoahtaumatauti, kun osa heistä kärsii itseasiassa alfa-1-antitrypsiinin puutoksesta. Siksi Helene Møller Frost kehottaa yleislääkäreitä ottamaan verinäytteen alfa-1-antitrypsiinin puutoksen varalta potilailta, joilla on astma tai keuhkoahtaumatauti.

Sairastatko alfa-1-antitrypsiinin puutosta tai oletko oireeton?

Jakso 1/3 Dr Møllerin kanssa. Mitä eroa on sillä, että kärsii alfa-1-antitrypsiinin puutoksesta ja että on sairauden oireeton kantaja? Tohtori Helene Møller Frost kertoo.