Siirry pääsisältöön

Kärsitkö alfa-1-antitrypsiinin puutoksesta vai oletko oireeton?

Jakso 1/3 lääkäri Helene Møller Frostin kanssa. Mitä eroa on sillä, että kärsii alfa-1-antitrypsiinin puutoksesta ja että on sairauden oireeton kantaja? Helene Møller Frost kertoo. Hän työskentelee keuhkosairauksien osastolla Aalborgin yliopistosairaalassa ja tapaa säännöllisesti potilaita, joilla on alfa-1-antitrypsiinin puutos.

Tanskassa 2 500-3 000 potilasta sairastaa alfa-1-antitrypsiinin puutosta, mutta edelleen on paljon diagnosoimattomia tapauksia, koska vain 10 prosenttia saa diagnoosin. Tila voidaan helposti sekoittaa muihin sairauksiin, eikä sitä voida diagnosoida pelkästään oireiden tai lääkärintarkastuksen perusteella, vaan varmuuden saamiseksi on otettava verinäyte. Lääkäri Helene Møller Frost kertoo tästä ja paljosta muusta tässä ensimmäisessä A1R TIME -videocastissa. Kahdessa tulevassa jaksossa tapaat hänet uudelleen, kun hän kertoo monimutkaisesta potilastapauksesta ja perheseulonnasta.

A1R TIME on CSL Behringin toteuttama Tavoitteemme on levittää tietoa alfa-1-antitrypsiinin puutoksesta ja luoda yhteisö kaikille, joihin diagnoosi vaikuttaa.

 

Lisää jaksoja

Milloin alfa-1-antitrypsiinin puutos pitää testata?

Jakso 3/3 Tri Møllerin kanssa. Oletko testannut keuhkoahtauma- ja astmapotilaasi alfa-1-antitrypsiinipuutoksen varalta?

Monilla potilailla diagnosoidaan astma tai keuhkoahtaumatauti, kun osa heistä kärsii itseasiassa alfa-1-antitrypsiinin puutoksesta. Siksi Helene Møller Frost kehottaa yleislääkäreitä ottamaan verinäytteen alfa-1-antitrypsiinin puutoksen varalta potilailta, joilla on astma tai keuhkoahtaumatauti.

Fyysisesti aktiivisella ei-tupakoijalla voi myös olla alfa-1-antitrypsiinin puutos

Jakso 2/3 Tri Møllerin kanssa. Asiantuntijatkin erehtyvät selkeistä alfa-1-antitrypsiinin puutoksen merkeistä ja jättävät ottamatta tärkeän verinäytteen, joka voi johtaa diagnoosin. Näin kertoo tohtori Helene Møller Frost tässä A1R TIMEn jaksossa.